İyi bir gelecek, size iyi gelecek | Weeb Akademi
bilgi@weebakademi.com | 0 850 303 88 15 | |
 
 

AutoCAD 2013 geçenlerde piyasaya sürüldü ve her yeni sürümde olduğu gibi bu sürümün önemli yeni özellikleri ile ilgili kısa bilgiler vereceğim. Böylece kullanmakta olduğunuz AutoCAD sürümünü bu yeni üst sürüme yükseltmeyi isteyip istemediğinize daha kolay karar verebilirsiniz.

Yeni dosya biçimi “format”

AutoCAD’in her yıl yeni sürümü piyasaya sürülür fakat her 3 yılda bir dosya biçimi “file format” değiştirilir. Yeni dosya biçiminin “file format” anlamı şudur. Kullanıcı yeni sürüm program ile yaratılmış çizim dosyalarını önceki sürüm program ile açamayacaklardır. Tabi ki çizimlerinizi eski sürüm olarak da kaydedebilirsiniz. (aslında bu bir çözüm yolu) böylece eski sürüm programlarda yeni sürümle yaratılmış dosyalar açılabilir.

Komut Satırı Güncellendi

Komut Satırı “Command Line” artık farklı görünüyor ve birçok yeni ve geliştirilmiş özelliğe sahip. Bana göre, en önemli yeni özellik şu. Komut satırına bir komut yazarken açılan komut listesinden istediğiniz komutu tıklayıp seçiyor ve o komutu çalıştırabiliyorsunuz. İşte diğer değişiklikler ve yeniliklerde aşağıda:

  • Önceki komutlar listesi: Önceki komutların listesini görmek için, komut satırının hemen solunda bulunan aşağı ok işaretine tıklayın Bir komutu çalıştırmak için, bu listeden istediğiniz komuta tıklayabilirsiniz.
  • Özelleştir simgesi: Otomatik tamamla “Autocomplete” özelliğini ve aynı zamanda seçenekler “options” iletişim kutusunu açmak için komut satırının en solunda bulunan İngiliz anahtarı şeklindeki özelleştir simgesine tıklayın. Seçenekler “Options” iletişim kutusunda görünüm “display” sekmesinde renkler “colors” düğmesine tıkladığınızda açılacak olan çizim pencere renkleri “drawing Window colors” penceresinde sol tarafta bulunan içerik “content” kutusundan komut satırını “Command line” seçin ve komut satırının istediğiniz özelliği için istediğiniz rengi belirleyin.

AutoCAD-2013 Komut Satırı

Benim kullandığım: Ben komut satırında seçenekler penceresine ulaşılabilme fikrini gerçekten sevdim. Dikkatiniz nerede olursa olsun komut satırına komut yazarken o komutla alakalı ihtiyaç duyduğunuz seçeneğe bir düğmeye tıklayarak ulaşabilmek ve gerekli ayarları yapmak çok pratik ve güzel. Böylece herhangi bir seçeneği ayarlamak için program düğmesine gitmek zorunda kalmıyorsunuz.

Dizi “Array” Geliştirmeleri

Bildiğiniz gibi 2012 sürümünde, AutoCAD dizileri “arrays” yaratmak ve yeni dizi yolları “path” ekleme özelliğini yeni şerit temelli ara yüzü ile bize sunmuştu. Bu sürümde ise bu konuda yapılmış ince ayarlar var. Dikdörtgensel diziye “rectangular array” başladığınızda, hemen karşınızda 3×4 lük bir ızgara görüyorsunuz; dairesel diziye “polar array” başladığınızda ise, bu sefer bir merkez etrafında dairesel dizilmiş 6 nesne çıkıyor karşınıza. Hat dizileri “path array” içinse nesneler hat boyunca eşit aralıklarla dizilmiş olarak çıkıyor. Yeni ölç “measure” özelliği hattı uzattığınızda otomatik olarak hat boyunca yeni nesneleri ekliyor.

Çok fonksiyonlu tutamaçlar “grips” dikdörtgensel dizideki “rectangular array” satır sayısı veya dairesel dizideki “polar array” nesneler arasındaki açı gibi özellikleri düzenleyebilmenize olanak sağlıyor. Fakat hala özellikleri değiştirmek için, şeriti “ribbon” veya komut satırını “Command line” kullanmaya devam edebilirsiniz.

Benim kullandığım: Ben bu yenilik için tarafsız durumdayım.

Değişikliklerin dinamik Ön izlemesi “Preview”

Herhangi bir nesneyi seçtiğinizde ve farenin imlecini seçili nesne üzerine getirdiğinizde ve imleci o nesne üzerinde gezdirdiğinizde, seçili nesnenin görüntüsü değişiyor, bu değişimi tıklamadan önce görüyorsunuz. Örneğin; siyah bir çemberi seçtiğinizde yukarıda şerittin özellikler sekmesindeki tabaka renginde kırmızıya geldiğinizde seçili çemberinizin rengi kırmızı oluyor. Ancak bu özellik tabaka “layer” aşağı açılır aracı şeritinizde, özellikler paletinde veya hızlı özellikler paletinde görünür halde ise, geçerli oluyor. Aynı zamanda bakış alanlarına “viewports”, görünüm stillerine “visual styles” ve daha birçok şeye yapacağınız değişiklikleri ön izleme yapabilirsiniz.

Şayet bu özelliği istemiyorsanız, bu özelliği kapatabilirsiniz. Seçenekler “Options” iletişim kutusunda, seçim “selection” sekmesinde özellik ön izleme “Property Preview” işaret kutusundaki “checkbox” tik işaretini kaldırın.

Benim kullandığım: Harika bir özellik ve bu özellik için geç bile kalındı bence. Sonuçta Microsoft Ofis 2007! sürümünde bu özelliği kullanmaya başladı. Sizde bir an önce bu yeni özelliğe alışsanız iyi olur.

Taşıyarak kopyalama “OFFSET” Ön izlemesi “Preview”

OFFSET komutunu kullandığınızda, kopyalanacak nesne kesin yerine taşıyıp kopyalanmadan önce ön izlemesini görebiliyorsunuz.

 

 

 
 

Referanslarımız



Facebook Sayfamıza gitmek için TıklayınTwitter Sayfamıza gitmek için Tıklayın