İyi bir gelecek, size iyi gelecek | Weeb Akademi
bilgi@weebakademi.com | 0 850 303 88 15 | |
 
 

 

[AutoCAD 2010 ile hazırlanmıştır. Seviye: Başlangıç
AutoCAD, Kavramlar, Ölçek, Çizim kategorilerine girer.
Command: UNITS Bu yazıyı okumadan önce aşağıdaki makaleleri okumanızda fayda vardır.
AutoCAD’de Ölçek Kavramı ve Birimleri Anlamak
AutoCAD çizimine başlamadan önce çizim için bazı kabuller yapmamız gerekir. AutoCAD’de bu kabuller hazır geldiği için çoğumuz çizimimizi rastgele yaparız. Ancak bu ayarın hayati önemi vardır. Öncelikle komutun işleyişini inceleyelim:

Fig.1

Bu pencereye komut satırından UNITS yazarak ya da AutoCAD’in ana menüsünden ulaşabiliriz.

 
Fig.2

Çiziminizde ölçek sorunu aslında çok basittir. Tüm yapmanız gereken, çiziminizde 1 birim uzunluğu ne kabul edeceğinizdir. Biz mimarlar genellikle 1 birim = 1 cm kabul ederiz. Makine mühendisleri 1 birim = 1 mm kabul ederler. Bazı ülkelerde “inch” ve “feet” kullanımı da yaygındır. Ülkemizde metrik sistem yaygın olduğundan ayarları buna göre anlatacağız. Şimdi penceremizin ilk kısmına bakalım:


Fig.3

Uzunluk ile ilgili kısımda “Type” ve “Precission” olarak iki seçeneğimiz var.

Type: “Architectural” (mimari), “Decimal” (ondalık), “Engineering” (mühendislik), “Fractional” (ondalık) ve “Scientific” (bilimsel) olarak beş tercihimiz var. Buradaki tercihler aslında gösterim olarak önemli. Örneğin mimari tipi seçersek AutoCAD birimleri < 1 ½” > formatında gösteriyor. Metrik çalışma için ondalık gösterim daha uygun. Diğer gösterimlerin kullanımı nadirdir. Ancak ihtiyaca göre kullanıldıkları yerler de olmaktadır.

Precission: Hassasiyet virgülden sonraki rakam sayısı olarak bilinir. Çizim birimlerini “cm” olarak kabul ettiysek mimari disiplinde onda bir hassasiyet yeterli olacaktır. Yani virgülden sonra bir hane. Ancak disiplinlere ve çizimin önemine göre hassasiyet artırılabilir. Burada girilen değer sadece gösterime ilişkindir. Çizimde girdiğiniz koordinatlar yine sizin kontrolünüzdedir. Yani burada virgül sonrası 1 hane seçip, çizimde 5.456, 3.3077 gibi bir koordinat girebilirsiniz.

 
Fig.4

Açı ayaları da benzer şekildedir.

Type: Seçiminiz “Decimal degrees” (ondalık sistem), “Deg/Min/Sec” (derece, dakika, saniye), “Grads” (gradyan), “Radians” (radyan) ve ya “Surveyor’s units” olabilir.

Precission: Uzunluk birimlerinde olduğu gibi açı birimlerinde de hassasiyet gösterimi ayarı vardır ve tekrar etmek gerekirse sadece gösterim içindir.

Clockwise: Eğer bu seçenek işaretlenirse açılar saat yönünde artacaktır. Surveyanlar (haritacılar) bunu seçimi sık kullanırlar.

Orta kısımda blok ölçekleri ile ilgili önemli bir ayar vardır. Bu ayar, çizime yerleştirilecek bloklara bu çizimin hangi birim ile yapıldığını bildirir. Bu sayede bloklar hangi birim ile çizilmiş olurlarsa olsunlar çiziminize doğru ölçekte gelecektir.


Fig.5

Bu ayarı yapmadan çizime başlamak iyi bir kullanım pratiği olmayacaktır. Dediğimiz gibi çizimde 1 birim = 1 cm kabul edildiyse burada da “Centimeters” seçilmelidir.

En alt kısımda ise render için kullanacağımız ışıklarla ilgili birim standardı ayarlanır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi “Fotometrik Işıklar” yazımızda açıklanacaktır.

Bu pencere ile ilgili son olarak “Direction…” kısmına değineceğiz.


Fig.6

Bu ayar 0 derece yönünün neresi olarak kabul edileceğine ilişkin. Başlangıçta varsayılan yön doğu, yani çizimimizin ya da ekranımızın sağ tarafıdır. Açılar saat yönünün tersine artar.

Birim ayarlarını bitirmiş olmamıza karşın AutoCAD’in ayar penceresinde (OPTIONS komutu) “User preferences” sekmesinde de birimler ile ilgili bir ayar olduğundan bahsetmemiz gerekir.


Fig.7


Bu kısımda da en çok kullandığımız birimi ayarlamamız gerekmektedir. Bu kısımdaki ayarlar tüm çizimler için geçerli olmasına karşın, UNITS komutu ile yaptığımız ayarlar sadece üzerinde çalıştığımız çizim için geçerlidir.

 

 
 

Referanslarımız



Facebook Sayfamıza gitmek için TıklayınTwitter Sayfamıza gitmek için Tıklayın