İyi bir gelecek, size iyi gelecek | Weeb Akademi
bilgi@weebakademi.com | 0 850 303 88 15 | |
 
 

[SEVİYE] İleri
[SÜRÜM] AutoCAD™ 2007

Hepinizin merak ettiği kaplama malzemesi konusunu derinlemesine inceleyelim istedim. Yolumuz uzun. Bu yüzden hemen başlayalım. AutoCAD 2007’de malzemeler MATERIAL PANEL’den yönetiliyor. Bu paneli açmak için :

Command : MATERIALS / MATERIALSCLOSE (Aç / Kapa) Menu : Tools / Palettes / Materials (Aç / Kapa)
1
2
Command : MATERIALS / MATERIALSCLOSE (Aç / Kapa)
Menu : Tools / Palettes / Materials (Aç / Kapa)

Şekil 1

Şekil 1’de malzeme kontrol panelini görüyorsunuz. Panelin en üst kısmında, çizimde tanımlı malzemelerin görsel bir listesi, listenin hemen altında da küçük bir menü bulunmaktadır. Aşağıya doğru sırayla malzeme şablonu, ışık özellikleri, doku özellikleri, matlık ve kabartı özellikleri yer alır.

Yazı dizimizde ilk önce düz renkli malzeme yaratmayı göreceğiz. Yeni malzeme oluşturmak için mini menünün ‘Create New Material’ butonunu kullanıyoruz. İlk yazımızda mavi plastik bir malzeme oluşturacağız; buna uygun olarak malzeme ismini ‘Mavi Plastik’ verelim. Yeni malzeme hemen listemizde oluşacaktır. Kaplama malzemelerinin en önemli özelliği yaydıkları ışıktır. Gerçek hayatta da yüzeyler çeşitli şekillerde ışığı yansıtırlar. RENDER işleminde de malzemenin bu özelliğine ‘diffuse’ adı verilir. Kendi malzememiz ilk olarak gri varsayılır. Biz mavi renkle ilgilendiğimiz için renk kutucuğunun üstüne basarak yumuşak bir mavi renk seçelim (Şekil 2).


Şekil 2

Bu haliyle bile artık yarı mat bir mavi plastiğimiz var. Ekrana bir küre çizip malzemeyi bunun üzerine atayalım. Atama işleminden sonra şekil 3’deki görünümü elde etmiş oluyoruz.


Şekil 3

Bu şekle göre hafif bir parlaklık etkisi görüyoruz. Bunun sebebi ışık özelliklerinde ‘Shininess’ etkisinin %50 ayarlanmış olması. Parlaklık azaldıkça ışık daha yumuşak ve daha çok alana yayılır. Parlaklık artırıldıkça ışık bilardo topunda olduğu gibi daha küçük bir alandan daha keskin bir şekilde yayılacaktır. Parlaklık değerini değiştirerek ekrandan sonucu izleyebilirsiniz (DASHBOARD’ tan görünüm özelliklerini REALISTIC olarak ayarlayınız). Şu ana kadar malzemenin renk ve parlaklık özelliklerini kavramış olduk.
Parlaklık özelliğinden sonraki ayarlarımızın sonucunu tam olarak görebilmek için RENDER işlemini yapmamız gerekir. Öncelikle kürenin altına bir yüzey çizip, buna hazır malzemelerden siyah beyaz dama tahtasını atayalım. Böylelikle sonucu daha rahat görebiliriz. Eğer biliyorsanız sahneye bir de ışık ekleyebilirsiniz. Işık konusunu başka bir yazıda ele alacağım. Sahne hazır olduktan sonra, yeni malzememizin parlaklık değerini %70, ve ‘Refraction’ (kırılma) değerini de 1.75 olarak ayarlayalım. Bu kombinasyon malzememizi yansıtma yapacak kadar parlak hale getirecektir (Şekil 4).


Şekil 4

Gördüğünüz gibi sadece 3 ayar yaparak ( diffuse, shininess, refraction ) bilardo topu kadar parlak bir malzeme elde ettik. 4. özellik olan ‘Self illimunation’ ise kendinden ışıyan malzemeler oluşturmak için kullanılır. Örneğin bir ışık küresi oluşturmak için. Ancak bu tür bir malzeme gerçek hayatta saydam olur ve bu malzeme ile kaplı bir kürenin içine ışık kaynağı yerleştirilir. Ancak bilgisayar ile yapılan kaplamalarda ışık kaynağını kendinden ışıma etkisi ile birleştirmek daha iyi sonuçlar verecektir (Şekil 5).


Şekil 5

Yazımızın konusu plastik malzeme olmasına karşın, son olarak şeffaflık efektini de anlatalım. Malzeme kontrol panelinde ‘Opacity’ (geçirmezlik, saydamlık) ayarını %20 ile %0 arasında değiştirdiğimiz zaman şeffaflık etkilerini görmeye başlarız (Şekil 6, %20). Şeffaflık etkisi ile gölgenin de renginin değiştiğine dikkat ediniz.


Şekil 6

Yazı dizimiz doku (texture), hizalama (mapping), kabartma (bump) ve ışık konuları ile devam edecek.

 
 

Referanslarımız



Facebook Sayfamıza gitmek için TıklayınTwitter Sayfamıza gitmek için Tıklayın