İyi bir gelecek, size iyi gelecek | Weeb Akademi
bilgi@weebakademi.com | 0 850 303 88 15 | |
 
 

[SEVİYE] İleri
[SÜRÜM] AutoCADTM 2007

Kaplama malzemeleri yüzey ya da katı cisimlere atandığında, cismin biçimine göre, AutoCAD otomatik olarak malzemeyi ilgili yüzeylere yayar (serer). Ancak işler her zaman bizim beklediğimiz gibi olamayabilir ve AutoCAD bu konuda hata yapabilir; Ya da biz bu konuda özel isteklere sahip olabiliriz.

Malzeme tanımlama konusunu anlatırken döşeme (tile) özelliğinden bahsetmiştik. Bu özellik standart uygulamada tüm yüzeylere eşit oranda dağıtılır. Herhangi bir nesneye mapping yapıldığında, yapılan ayarlara göre mapping alanı malzemenin esas aldığı alan olacaktır; buna göre eğer mapping alanı kaplanacak alandan büyükse mapping alanının sadece nesneyi örten kısmı, aksi durumlarda ise mapping alanının tamamı tekrar edecek şekilde kullanılacaktır. Kavramlar sözlü olarak anlatılırken biraz karmaşıktır. Bunu en iyi anlatacak örnek tipik bir ahşabın (koyu belirgin damarları olan) dilim, silindir, küp ya da küre şeklinde biçimlendirilmesidir. Bu ahşapların masif durumunda dokunun görünüşü biçimden bağımsızdır. Ancak aynı ahşaplara kaplama yaparsak doku biçime uyar. İşte mapping budur. Şimdi uygulamaya dönelim. AutoCAD içinde 4 adet mapping şekli vardır:

(1) Plannar mapping(düzlemsel)
(2) Box mapping(küp),
(3) Spherical mapping (küresel),
(4) Cylindirical mapping (silindirik).

Tümünün yaptığı iş ismiyle bellidir. Şimdi sırası ile bunları inceleyelim:

1. Plannar Mapping :


Şekil.1

Adından da anlaşılacağı üzere düzlemsel yüzeylere atanır. Ayrıca masif etkisi vermek için diğer formlara da atanabilir. Mapping menüsü, render menüsü içine dahil edilmiştir (Şekil.2).


Şekil.2

Mapping nesnelere uygulandığından bir nesne seçmeniz istenecektir ve seçim yapılır yapılmaz uygun bir mapping üzerinde çalışmaya başlanacaktır (Şekil.3).


Şekil.3

Köşelerde bulunan mavi üçgenler boyut ve biçim değiştirmek için kullanılır. STRETCH komutunun bir benzeridir. Sol alt köşedeki yeşil, kırmızı ve mavi şeritler (mavi şerit planda çizgi olarak görünür) ilgili eksenlerde döndürme işlemi yapmak için kullanılır. Örnek olarak döndürme işlemini resme koydum. Bu düzenleme modunda komut satırına göz attığımızda mapping alt menüsü görülür:

Enter tuşuna basarak ayarları kabul edebilirsiniz. MOVE ve ROTATE bildiğimiz işleri yapar. MOVE seçeneğini, kaplamanın köşeden başlamasını istemiyorsak kullanırız; özellikle karo döşerken işe yarar. RESET tüm ayarları nesne ilk seçildiği andaki durumuna döndürür. ‘sWitch to mapping mode’ ise bir üst menüye ulaşmamızı sağlar:

Bu aslında komuta ilk girdiğimiz (MATERIALMAP) anda çıkan menüdür. Bu menüde ‘copY mapping to’ seçeneği ile bir nesnenin mapping ayarlarını diğer bir nesneye kopyalayabilir ya da ‘Reset’ seçeneği ile mappingi silebiliriz.

2. Box Mapping :


Şekil.4

Şekil.4’te, küp şeklindeki bir nesneye box mapping atanmasını görüyorsunuz. Aynı şekilde mavi üçgenlerimiz ve renkli şeritlerimiz ilgili düzenlemeler için kullanılmayı bekliyorlar. Aynı nesneye spherical mapping atadığımızda görünüm Şekil.5’teki gibi olacaktır.


Şekil.5

Aradaki farkı görmeniz için bu örneği veriyorum.

3.Spherical Mapping:


Şekil.6

Küresel mappingde yapılabilecek düzenlemeler sadece ROTATE işlemi ile sınırlıdır. Bu işlem de kürenin kutbunu belirler. Şekilde düzenleme sırasında ve işlemden sonra kaplama malzemesinin duurmu görülmektedir.

4.Cylindirical mapping:


Şekil.7

Şekil.7’de soldaki nesne silindirik mapping, sağdaki nesne ise düzlemsel mapping ile gösterilmiştir. Görüldüğü gibi sağdaki nesnede silindi boyunca doku taramaktadır.

 
 


Facebook Sayfamıza gitmek için TıklayınTwitter Sayfamıza gitmek için Tıklayın