AutoCAD’de Çizime Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler – 1
[AutoCAD 2000 ve Üzeri. Seviye: Başlangıç]
Merhabalar,
Sevgili günlükçüler, daha önce AutoCAD’de Ölçek Kavramı ve Birimleri Anlamak başlığında yazdığım yazı, çizime başlamadan önce anlamanızı sağlamaya çalıştığım bazı kavramları içeriyordu ve bu güne kadar en çok okunan yazı olma özelliğini koruyor. Başlangıç seviyesinde çok ihtiyaç duyulduğuna inandığım bu giriş kavramlarını daha da açmaya karar verdim. Bunu bir kaç yazılık bir seriyle iyice pekiştirmek istiyorum.
Autocad’de çizim alanı olarak iki seçeneğiniz vardır. Birisi model boşluğu, bir diğeri de direkt olarak kağıt üzerine çizim yapmaktır.
Autocad ekranı ile ilk karşılaşmanızda en altta yazıların ve Command: ibaresinin yer aldığı bir kısım ve bu kısmın hemen üstünde Şekil.1 deki kulakçıkları görürsünüz. Bu kulakçıklar \ Model / Layout 1 / Layout 2 / diye devam eder. Siz aksine bir şey yapmadıkça “Model” kulakçığı etkindir. Yukarıda bahsettiğim çizim alanlarından ilki ve temel olanı işte bu “Model Alanı” dediğimiz yerdir. Diğer çizim yapabileceğiniz alan ise “Layout” yani bizim kağıt dediğimiz alandır. Bazı kullanıcılar kalem ve kağıt kullanarak yapılan klasik çizim yöntemlerinden kopamadıklarından mıdır, bilemiyorum Autocad’de de aynı alışkanlıklarını sürdürmek ister. Ancak ilk öğrenmeniz gereken şey model alanında çizim yapmanız gerektiğidir. Autocad’in model alanını çizim mecramız olarak kabul ettiğimizde yaptığımız çizimi de model olarak tanımlayabiliriz.
Autocad’de çizime başlarken ilk kuralımızı model alanında çizim yapmak olarak kabul ettikten sonra sıra birime gelir. Model alanında, cetvelimizin üzerinde olduğu gibi cm’ler ya da inch’lere benzer bir bölümlenme yoktur. Model alanında “çizim birimi” kavramı vardır ve siz her zaman 1’e bir çizim yaparsınız. (Böyle yapmayanlarınız ölçek konusunda zorluk çekecektir.) Yani siz bir çizgi çizmek isteyip de uzunluk olarak 5 verirseniz bu ne 5 cm, ne de 5 inch olacaktır. Yalnızca 5 çizim birimi uzunluğunda bir çizgi çizmiş olacaksınız. Bu aşamada artık karar vermeniz gereken, sizin 1 çizim birimini hangi ölçü birimi olarak kabul edeceğiniz konusudur. Örneğin mimari disiplinde bir proje çiziyorsunuz ve 1/100 (1/32” = 1’ 0”) detayında çalışmak istiyorsunuz. 1/100 ölçeği için en uygun kabul 1 çizim birimi = 1 cm’dir. (Arch. format için 1dwg unit = 1”). Vereceğiniz karar, ölçülendirmenizden, çıktı almaya kadar her aşamayı etkileyecektir.
Özetle, artık kağıt üzerinde, versatil kalem ve gönye kullanarak çizim yapmıyorsunuz. Bundan böyle modelinizin tamamını içine alan bir alanda kabulünü sizin yaptığınız bir “çizim birimiyle” çalışacaksınız. Bundan sonraki yazımda, birimlerle devam edeceğim.