AutoCAD’de çizim yaparken verimliliğinizi artıracak unsurlardan biri de düzenleme komutlarını etkili kullanmaktır. Düzenleme komutlarına AutoCAD Dersleri başlığımızın altında ulaşabilirsiniz. Ancak düzenleme komutlarını öğrenmeden önce düzenleme yapacağınız varlıkları seçmeyi öğrenmek önemlidir. AutoCAD hakkındaki 20 yıllık tecrübem, düzenleme komutlarının etkili kullanılmasının ön koşulunun seçim yapmayı iyi bilmek olduğunu söylüyor. Ben de tecrübemin sesine kulak verip sizlere seçim yapma konusunu paylaşmak istiyorum.
Bu yazımda seçim yapmanın en çok kullanılan yolu olan “düzenleme komutuna girdikten sonra seçimi oluşturma” metodunu ele alacağım. Diğer seçim metotlarını, bunlarla ilgili gelişmiş ayarları ve ipuçlarını ise yeri geldikçe ben veya diğer yazar arkadaşlarım yazacaktır.
Düzenleme komutlarından herhangi birine girer girmez, komut satırında, “Select objects:” ibaresi belirir. İşte bu andan itibaren bir seçim seti oluşturmaya başlarsınız. Şimdi seçim setini nasıl oluşturabiliyoruz detaylı olarak inceleyelim.
Tek tek seçim yapmak:
Şekil.1 Tek tek seçim yapmak
1 Command: _MOVE
2 Select objects:
Taşımak istediğiniz nesneleri farenizin ucundaki küçük kare ile tek tek seçebilirsiniz. Biz bu küçük kareyePICKBOX (ya da cımbız) diyoruz. Bu cımbız görevi gören küçük kutucukla üzerine tıkladığınız her nesne seçilir ve seçim ön izlemesi oluşur. Yani seçtiğiniz varlıklar nokta nokta işaretlenir ve siz seçim yaptıkça komut satırında toplam kaç nesne seçtiğiniz yazar.
1 Select objects: 1 found, 2 total
Taki siz ENTER’a basıncaya kadar seçim seti oluşturmaya devam edersiniz. Bu seçimi yaparken seçeneklerinize gelelim.
Pencere ile seçmek (window)
Şekil.2 Pencere ile seçim
Eğer kursörünüzü boş bir noktaya tıklar ve farenizi sağa sola çekiştirirseniz dörtgen bir pencere açıldığını görürsünüz. Şekil.2 deki gibi sol üstte tıklayıp sağ alta doğru farenizi çekerek bir pencere oluşturur ve seçim yaparsanız, Autocad sadece bu pencerenin içine tamamıyla giren varlıkları seçer. Bizim örneğimizde pencerenin içine sadece 30 ölçüsü girdiği için bir tek o varlık seçilmiş olacaktır. Bu seçeneğin bir alternatifi çokgen penceredir (WP). Seçenek olarak wp yazıp bir çokgen oluşturduğunuzda içine tam giren tüm nesneleri seçer.
Çit pencere ile seçmek (crossing window):
Şekil.3 Çit pencere farklı renkle belirtiliyor
Az önceki örneğimizde sol üstten değil de sağ alttan tıklayıp sola doğru faremizi çekseydik, şekil.3 de gördüğünüz çit pencereyi oluştururdunuz. Çit pencere (crossing window) hem içine tam giren varlıkları hem de değdiği varlıkları seçer. Örnekte bu pencere değen tüm ölçüler, G ekseni ve dairesi seçilmiş ama eksenin ucundaki balonun içinde olan G seçilmemiştir. Aynı pencerede olduğu gibi CP seçeneği girerek çit çokgen çit oluşturabilir, bu çokgenin içine giren ve değen her varlığı seçmiş olursunuz.
Çit çizgi ile seçmek (fence):
1 Select objects: f
Şekil.4 Çit ile seçim yapmak.
Eğer nesne seçimi sırasında f seçeneği girerseniz bir çizgi grubu oluşturur ve bu çizginin değdiği tüm nesneleri seçmiş olursunuz.
Önceki seçim seti (Previous):
Yukarıda bahsettiğim bu altı temel seçme metoduna ilave olarak p (previous) seçeneğini kullanabilirsiniz.P kullandığınızda eğer varsa bir önceki komutta seçtiğiniz varlıkları da mevcut seçim setinize eklemiş olursunuz.
Çıkarma (remove):
Seçim setinizi şu ana kadar hep ekleme modunda kullanıyordunuz. Ancak yanlışlıkla seçim setinize giren nesneleri r (remove) seçeneği ile çıkarabilirsiniz. Bu seçeneği kullandığınızda komut satırınız “Remove objects” konumuna geçer ve aynı ekleme yaptığınız metotlarla çıkarma işlemini gerçekleştirirsiniz. Çıkarma modundan tekrar ekleme moduna geçmek için a (add) seçeneğini girmeniz yeter.
Not: Bir çıkarma metodu da ekleme modundayken SHIFT tuşuna basılı tutarak seçim yapmaktır. Bu şekilde bastıkça dokunduğunuz nesneyi bir ekler bir çıkarır. (Tabi ayarlardan SHIFT tuşunu sadece ekleme yapmak için ayarlamadıysanız.)
Birbirine yakın ya da üst üste binmiş nesneleri seçmek:
Cımbızla seçim yaparken birbirine çok yakın ya da üst üste binmiş varlıkları SHIFT ve SPACE tuşlarına basılı tutarak seçerseniz döngü moduna girer ve her bastığınızda biri seçilir. Hangisi doğruysa ESCbasarak döngüden çıkabilirsiniz. (AutoCAD 2010 ve sonrasında sadece CTRL tuşuna basmak yeterlidir)
Seçim yapmanın temelinde bu derste anlattığım konular olmakla birlikte, ileri seçim teknikleri için bir yazı daha yazacağım. Şimdilik kolay gelsin.