[SEVİYE] İleri
[VERSİYON] AutoCAD ™ 2006 – AutoCAD ™ 2007
Bu yazımda da parametrik olarak boyut değiştirebilen blokları inceleyeceğiz. Aslında görünürlüğü ya da biçimi değişen blok demek daha doğru. Ne demek istediğimi anlatmak için Şekil.1’i hazırladım.
Şekil.1
Gördüğünüz gibi üç değere sahip bir listemiz var. Buradan seçtiğimiz elemana göre bloğun yan tarafına koyduğumuz eklenti parçaları görünür ya da görünmez olacak; buna göre de biz bloğu genişliyor ya da daralıyor olarak algılayacağız. Mutfak dolapları, cıvatalar, ofis masaları v.b. bloklar için son derece yararlı bir özellik.
Şekil.2
Bu tip çalışmalar hazırlanırken öncelikle kafanızda bir senaryo oluşturmalısınız. Herkesin çözümü biri birinden farklı olabilir. Ancak ulaşacağımız sonuç aynı olmalıdır. Benim senaryoma göre Şekil.2’de gösterilen sağa bakışlı 60×40 U şekli, görünürlük seçeneklerine göre yanına sola bakışlı 60×10, 60×20 ya da 60×30’luk U şekillerinden birini alacak. Buna göre VS50 seçeneğinde 10’luk parça görünür, diğerleri görünmez, VS60’ta 20’lik parça görünür, diğerleri görünmez ve VS70’te 30’luk parça görünür diğerleri görünmez olacak. Şimdi ham çizimi yapalım ve işe başlayalım.
Şekil.3
Şekil.3’teki gibi ana parçanın yanına 3 tane yan parçayı kırmızı noktalar esas olma üzere yerleştirin. Bu aşamadan sonra VISIBILITY parametresini yerleştiriyoruz (Şekil.4).
Şekil.4
Bu parametreyi bloğumuzun sol alt köşesine gelecek şekilde yerleştirelim. Yerleşim tamamlandıktan sonra henüz görünürlük tanımları olmadığından Şekil.5’teki görünüm oluşacaktır.
Şekil.5
Bu aşamadan sonra, bize VISIBILITY STATE menüsü yardımcı olacak. Bu menü blok düzenleyicinin hemen sağ üst bölgesinde.
Şekil.6
Soldan sağa doğru Visibility Mode, Make Visible, Make Invisible, Manage Visibility States komutları yer almaktadır. Öncelikle kaç modumuz olacağını ayarlamak içinManage Visibility States komutuna girelim (Şekil.7) :
Şekil.7
Bu pencerede hazır gelen birinci elemanın ismini VS50 olarak değiştirdikten sonra (Rename), New…komutu ile VS60 ve VS70 isminde iki eleman daha ekleyelim ve OKbutonu ile çıkalım. Bundan sonraVISIBILITY menümüzün en sağındaki listede girdiğimiz bu 3 eleman yer alacaktır.
Şekil.8
Şimdi son olarak bu listeden sırayla 3 görünüm modunu seçip, her mod için hangi nesnelerin görünmeyeceğini işaretleme işini yapacağız. Önce VS50’yi seçip Make Invisible komutu ile en dıştaki (20’lik ve 30’luk) iki uzantıyı görünmez yapalım. Ve sırası ile VS60 ve VS70 için ilgili uzantı çizimlerini kapatalım (Şekil.9).
Şekil.9
Eğer VISIBILITY menüsünün en solundaki Visibility Mode komutunu bir kere çalıştırırsanız görünmez nesneler silik renkte gösterilirler. Bu da size çalışırken kolaylık sağlayacaktır. Bütün bu işlemler bittikten sonra bloğumuz hazırdır. Blok editöründen çıkıp model ekranına döndüğümüzde artık bloğumuzu yerleştirebiliriz. Yerleştirdikten sonra da Şekil.1’de gösterilen özelliğe kavuştuğunu göreceksiniz.