İyi bir gelecek, size iyi gelecek | Weeb Akademi
bilgi@weebakademi.com | 0 850 303 88 15 | |
 
 

► Workspace İnce Ayarlar
Seviye: Orta
Sürüm: AutoCAD 2009 ve üzeri

AutoCAD 2009’u kullanmaya başladığımızda karşımıza çıkan şerit (RIBBON) menüsü hepimiz için büyük sürpriz oldu. Birçok kullanıcı bunu modaya uymak olarak nitelese de, kullandıkça bağımlılık yaptığını fark ettik. Ancak bazılarımız halen ikon menülerini kullanmak isteyebilir. AutoDESK, eski alışkanlıklarından vazgeçmeyenler için hazır bir çalışma alanı (WORKSPACE) tanımlamış. Bu özelliğe çalışma alanları araç menüsünden ulaşabiliyorsunuz (Şekil 1).

workspace-ince-ayarlar
Şekil.1

Elbette sizleri bu küçücük ipucu ile bırakacak değilim. Dersimiz burada yeni başlıyor. Bu alana geçtiğimizde şerit menü tamamen kayboluyor ve ikon menüler ortaya çıkıyor. Peki, bu nasıl yapılıyor? Merak ettim ve sizler için inceledim.

Çalışma alanı özelleştirmesini sizlere daha önce aktarmıştık. Şimdi ince ayarlara geçelim ve birkaç pratik kullanım öğrenelim. Çalışma alanı özelleştirme penceresini açtığımızda, karşımıza ilk olarak 3 bölümden oluşan bir pencere çıkıyor. Sol üst bölümde yüklenmiş tüm CUI dosyalarının içeriği var (Şekil 2).

workspace-ince-ayarlar
Şekil.2

Bu alanı AutoCAD’iniz içine yüklenen tüm menüler olarak düşünün. Bu menülerin içinde ikon menüler (toolbar), çekme menüler (pulldown ve ya menu bar), şeritler, hızlı özellik görünümü ayarları, kısa menüler, fare menüleri ve tüm özelleştirme ayarları olabilir. Çalışma alanları ise bu içeriğin hangisinin ne şekilde ekranda görüneceğini belirliyor. AutoCAD içerisinde tanımlı 3 adet çalışma alanı var. Bunları listede görüyorsunuz. Farenizin sol tuşu ile bunlardan birini seçtiğinizde özelleştirme penceresi 4 kısma bölünüyor ve sağ taraftaki iki bölüm ince ayarlarımızla ilgili (Şekil 3).

workspace-ince-ayarlar
Şekil.3

Alt kısımda bulunan özellikler, üstteki listeden seçtiğiniz satıra ilişkin. Çalışma alanını seçtiğinizde (şekil 4) alt kısımda da çalışma alanı özellikleri listeleniyor (şekil 5).

workspace-ince-ayarlar
Şekil.4

Çalışma alanı özellikleri çok fazla değil, ancak genel olarak menü düzeni ve çalışma ortamı hakkında önemli ayarlar yapabiliyorsunuz.

workspace-ince-ayarlar
Şekil.5

Burada bizi en çok ilgilendiren özellikler şunlar:

Start On: Bu ayar ile AutoCAD açıldığında hangi ekranın sizi karşılayacağını belirliyorsunuz. Model ekranı, kağıt düzlemi ya da en son bıraktığınız ekran seçenekler arasında.

Menu bar: Çekme menülerin açık ya da kapalı olmasını buradan ayarlıyorsunuz (MENUBAR değişkeni).

Status bar: Durum çubuğunun açık ya da kapalı olmasını ayarlıyorsunuz. AutoCAD’in son versiyonlarında durum çubukları oldukça işlevsel bir hal aldı. Dolayısı ile bu konuda seçici davranmalısınız.

Model/layout tabs: Model ve layout pencerelerinin EXCEL’de olduğu gibi sekmeler ile ayrılmasını ve bunların gösterilmesini istiyorsanız ‘On’ seçeneğini belirleyeceğiz.

Screen menus: En eski AutoCAD menüleri. Kullanmak oldukça eğlenceli. Ancak kullana kaldı mı bilmiyorum.

Scrol bars: Ekran kaydırma (PAN) çubuklarını açıp kapatmak için bu ayarı kullanıyoruz.

Bu yazıya başlarken asıl amacımız ikon ve şerit menülerin kolayca açılıp kapanmasını sağlamaktı. Bu sebeple yazımın geri kalan kısmında bu Konya yoğunlaşacağım. Öncelikle şeridi açıp kapatmaya bakalım (Şekil 6):

workspace-ince-ayarlar
Şekil.6

Gördüğünüz gibi şeridi açıp kapatmak son derece kolay. Şeritle ilgili diğer ayarları da buradan yapabilirsiniz. İkon menülerin işi ise biraz daha karmaşık. Bu menülerde açmak ya da kapatmak gibi bir özellik yok. İkon menüleri (toolbar) silip ekleyebiliyorsunuz. Silmek için herhangi bir grubun üzerine sağ tuşla basıp “Remove from workspace” diyebiliyorsunuz. Eklemek için ise, sol tarafta yüklü bulunan CUI dosyalarının içinden herhangi bir toolbar’ı sürükleyip bu listenin altına bırakıyorsunuz (Şekil 7).

workspace-ince-ayarlar
Şekil.7

Böylece çalışma alanlarımızda menüler ve şeritle ilgili ince ayarlarımızı yapmış ve bu sayede klasik AutoCAD ekranına nasıl geçiş yapabileceğimizi de öğrenmiş olduk. Ancak Yeni gelen AutoCAD sürümleri şerit menü üzerinde yoğunlaşacaktır. Bu sebeple bu menüye alışmanızı ve pratiğinizi geliştirmenizi önereceğim. Göreceksiniz işleriniz daha kolay olacak.

 
 

Referanslarımız



Facebook Sayfamıza gitmek için TıklayınTwitter Sayfamıza gitmek için Tıklayın